Sunday 26 October 2014

tea time with banana cake (gluten and dairy-free)


honeybush tea, fika, tea time

Fika is of course very dear to us and on Sundays we usually enjoy a little extra with homemade pastries and luxury tea. I buy my everyday tea in a tea store and always go for a bag of Roiboos with coconut and green tea with ginger. When I want to splurge, I bring out the beautiful handmade blue jar with a black satin ribbon - honeybush tea from Theodor. Maison de Thé Theodor was founded in Paris in 2002 by Guillaume Leleu, a genuine tea connoisseur who travels the world in search of the very best flavors and qualities. There is a whole series of black, green and red teas and fruit teas, all with beautiful names corresponding to their tasteful content. Imagine working as a tea-taster, to travel and gather inspiration, meet people around the world every day and work on something that challenges and develops your skills and interests. Yes, I'm a little jealous! 

This wonderful banana cake goes perfectly with the honeybush tea with its soft and round taste. This banana cake is my own invention after several days of longing for soft sponge cake. As you probably know it's hard to find a good recipe for a milk and gluten-free sponge cake that does not taste like sand, but by adding mashed bananas to an existing favourite recipe my dream of a soft and moist cake came true! 

Create some magic:
Stir very gently 3 eggs with 1 dl sugar and 1 teaspoon of baking soda in a bowl. Let rest for 10 minutes so that the sugar dissolves. It is important not to whisk the batter. Then stir down 150g of grounded hazelnuts and 2 mashed ripe bananas. Pour the batter into a bread loaf pan which you've prepared with oil and breaded with coconut flakes. Bake at 175 degrees Celsius for 45 minutes. Enjoy with your favourite tea!

Fika ligger ju oss mycket varmt om hjärtat och på söndagarna brukar vi njuta lite extra med egna bakverk och ett lyxigt te. Jag köper mitt vardagste i lösvikt och det blir alltid en påse med roiboos med kokos samt ett grönt te med ingefära, Bönor & Blad i Moodgallerian samt NKs tehandel har ett utmärkt sortiment. När jag vill lyxa till det så tar jag fram den vackra handgjorda blå burken med svart sidenband - honeybushte från Theodor. Maison de Thé Theodor grundades i Paris 2002 av Guillaume Leleu, en äkta tekonnässör  som reser världen över i jakten på de allra bästa smakerna och kvalitéerna. Det finns en hel serie med svarta, gröna och röda teer samt fruktteer, alla har vackra namn som motsvarar dess smakfulla innehåll. Tänk dig att jobba som te-smakare, att få resa och samla inspiration, träffa människor världen över och dagligen arbeta med något som utmanar och utvecklar din förmåga och intressen. Ja, jag är lite avundsjuk!

Den här underbara banankakan passar alldeles utmärkt till honeybushteet som har mjuka och runda smaker. Banankakan är min egen uppfinning efter att under flera dagar längtat efter mjuk sockerkaka. Som ni säkert vet är det svårt att hitta ett bra recept på en mjölk- och glutenfri mjuk kaka som inte smakar sandpapper, men genom att addera mosade bananer till ett existerande favoritrecept så förverkligades min dröm om en mjuk och saftig kaka!

Skapa magi du också: 
Rör samman 3 ägg med 1 dl socker och 1 tsk bakpulver i en skål. Låt vila i 10 min så att sockret löser upp sig. Det är viktigt att man inte vispar smeten. Rör sedan ner 150 g malda hasselnötter och 2 mogna bananer som är mosade. Häll ner smeten i avlång bakform som du smörjt med olja och bröat med kokosflingor. Grädda i 175 grader i 45 min. Njut med ditt favoritte!


glutenfri banankaka, mjölkfri kaka, banankaka, glutenfri banankaka



No comments:

Post a Comment